BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

17 February 2011

Filem 'Dalam Mihrab Cinta' vs'Ayat-ayat Cinta' vs 'Ketika Cinta Bertasbih'



Halloorr.....


Entry kali ni nak cerita pasal movie lagi. Aku cari movie ni dalam google,ingatkan nak tengok online. Tapi tak ada la pulak.Aduh..kecewa betul la. Cerita ni macam ala-ala cerita 'Ayat-ayat Cinta' dan 'Ketika Cinta Bertasbih'. Aku suka tengok cerita yang berunsurkan islamik ni sebab dalam secara tak langsung,masa tengah tengok cerita tu dapat la menginsafkan diri. Perangai tu biar la elok-elok sikit....hehehe.

Aku sebenarnya dah lama baca novel 'Dalam Mihrab Cinta' ni. Masa tu aku tak tau la pulak novel ni nak difilemkan. Filem ni dah keluar tahun lepas di indonesia.Kalau tak salah aku dalam bulan disember.So tak ada la lama mana pun kan. Kira nya macam baru lagi la cerita ni. Masa aku baca novel 'Dalam Mihrab Cinta' ni,ada satu part dalam novel tu mata aku boleh masuk habuk la pulak. Tak nangis okey,habuk banyak sangat masuk dalam mata ni(alasan...alasan). Tapi kalau nak diikutkan aku ni tak ada la suka sangat baca novel indonesia ni, sebab ayat banyak bunga-bunga(tak paham sangat bahasa dia orang ni). Cerita 'Ayat-ayat Cinta' dan 'Ketika Cinta Bertasbih' pun aku tengok filem je. Novel ada je kat rumah,tapi malas nak baca. Tapi yang peliknya novel 'Dalam Mihrab Cinta' ni aku baca sampai habis la pulak. Lagu dalam cerita ni best-best. Dalam banyak-banyak lagu dalam cerita ni, aku suka yang 2 ni je.

  • Bunga bunga cinta-Dude Herlino feat Asmirandah
  • Karena Hati Bicara-Oki Seriana Dewi Feat Andi Arsyil





Sinopsis novel 'Dalam Mihrab Cinta'


Syamsul (Dude Harlino) pemuda 20 tahun-an bertekad menuntut ilmu di sebuah pesantren di Kediri, meninggalkan kehidupannya yang cukup nyaman. Disini ia bertemu dengan Zizi (Meyda Sefira) putri pemilik pesantren yang pernah ditolongnya ketika dijambret di kereta, yang kejadian tersebut membuat mereka jadi dekat.

Dipesantren ini Syamsul terusir kerana dituduh mencuri akibat fitnah sahabatnya sendiri Burhan (Boy Hamzah). Kemudian kerana keluarganya sendiri juga tidak mempercayainya, hingga benar-benar membuat Syamsul menjadi seorang pencuri. Di tengah kekacauan dan kegelapan hidupnya ini Allah memberikan jalan baginya untuk bertobat dan mempertemukannya dengan Syilvie (Asmirandah) seorang gadis solehah.

Apakah Syilvie nantinya yang akan berjodoh dengan Syamsul ataukah Zizi yang bakal jadi pendamping hidupnya?(Aku dah baca novel ni.So ending cerita ni ditangan aku...hahaha)


p/s:Ayat dalam bahasa Indonesia.Sorry la ye.






My favorite OST 'Dalam Mihrab Cinta'






Lirik bunga-bunga cinta(Ost Dalam Mihrab Cinta)

* tak pernah terlintas di benakku
saat pertama kita bertemu
sesuatu yang indah tumbuh dalam gundah
harum dan merekah

** tulus hatimu buka mataku
tegar jiwamu hapus raguku
membuncah di hati harapan dan suci
menyatukan janji

reff:
bunga-bunga cinta indah bersemi
di antara harap pinta padaNya
Tuhan tautkanlah cinta di hati
berpadu indah dalam mihrab cinta

repeat **
repeat reff
repeat *

memboncah di hati harapan dan suci
dalam mihrab cinta





21 comments:

Amir Fiqri said...
This comment has been removed by the author.
Amirez said...

nampak macam best cerita ni. dulu baca novel ayat2 cinta versi indon, best juga sebab bahasanya lebih puitis daripada bahasa melayu :)

~BUTfulsay~ said...

salam perkenalan.. singgah cnie.. huhu.. hope sudi juga menjenguk blog kita yg x seberapa tu ek.. semoga ukhwah berpanjangan.. huhu...

nurhafizin amin said...

wow, dude harlino menyanyi :)

nothing substantial said...

pelik tengok cite unsur islamik nie sbb banyak elemen dalam cite yg bertentangan dgn islam. cam ayat2 cinta la. hero konon warak tapi apa yg dia buat dlm movie byk yg poyo x mcm org warak. lol

Faizal said...

wowo..like this! ;)

FARISZ@AZ.Com said...

Follow your blog.

JOm Joint.Entry terbaik bulanan peserta akan di pamerkan ke page yang mempunyai 16000 fan page

Peraduan : Entry bulanan terbaik anda dari FARISZ@AZ.Com



Wanita Yang Di Sayangi Dan Dicintai Iblis

madammondoq said...

salam..

nice blog..
saya ada tagkan awak dalam blog saya k..
salam singgah..

TQ

Isteri @ Ibu Cute said...

Salam...wow! Dude Harlino menyanyi..best jugak suaranya..

Asmirandah cantiknya pakai tudung...comel jer muka dia..

P/s: Akak dah follow Khadijah nanti follow akak..

LittleGurl said...

mcm bestnyee...lame gile tak tgop cerita indon nee...hehhe

Wada Adam said...

Salam..
saja je cari pasal Dalam Mihrab CInta, then i found ur blog..hehe.. i just downloaded this film, dpd you tube, semalam...hehe.belum tgk lagi, bz nak exam skrg ni.tp for sure, film 1st that i'll watch after exam is this movie :)
nice blog :)

Mie Kickdefella said...

cter indon mmg xk mgecewakn..

mimie saie nie said...

macam best je.. tggu ada kat on9 la baru nak tg hehehe

Nur Fannun said...

aku dah tgk dah ketiga2 filem ni..yg best ketika cinta bertasbih & dalam mihrab cinta.. pelakon ketika cinta bertasbih tak mengecewakan..mereka baik di dalam & di luar filem.. mmg karya habiburrahman ni tidak mengecewakan malah byk ilmu yg dikongsi & hikmah dr penceritaannya. cuma film ketika cinta bertasbih yg dipanjngkn ke sinetron.. xdpt tgk online, dwnload je la..

SYAH'IZZAT said...

hoho dah lama x tgk cite mcm ni :))

cerita best said...

NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman blpg pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow

Yaya@Atun said...

bes2 lagu bunga-bunga cinta.. i likeee :-)

Anonymous said...

Everyone loves it whenever people get together
and share views. Great site, stick with it!

Here is my homepage: ロレックスレプリカ

Anonymous said...

Having read this I believed it was very informative. I appreciate you finding the time
and effort to put this short article together. I
once again find myself personally spending a lot of time both reading and posting comments.
But so what, it was still worth it!

My blog ... ロレックススーパーコピー

Anonymous said...

Hi there, yes this piece of writing is genuinely fastidious and I
have learned lot of things from it concerning blogging. thanks.



Feel free to visit my web blog: www.rolexoutletfreeshipping.com

Anonymous said...

electronic cigarettes, electronic cigarette brands, electronic cigarette, electronic cigarette, electronic cigarettes, smokeless cigarettes