BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

11 February 2011

Filem Hikayat Merong Mahawangsa


10 MARCH 2011



First time aku tengok trailer Hikayat Merong Mahawangsa ni masa tengok wayang hari tu. Perhhh...memang mantap la. Dalam hati ni rasa berdebar-debar je, pada hal baru tengok trailer je kot. Aku dapat rasakan cerita ni memang boleh pergi jauh la. Dengan gambar yang cantik+sound sistem yang mantap. Memang 'Malaysia Boleh!!!' lah.

"Hikayat Merong Mahawangsa" yang menerangkan asal usul raja-raja Kedah berdasarkan mitos dan lagenda, menjadi ahli genre sastera sejarah tradisional Melayu. Hampir setiap kerajaan Melayu zaman silam mempunyai hasil sastera sejarahnya sendiri yang menerangkan asal usul raja-rajanya, asal usul negeri, perkembangan sejarahnya dari awal hingga ke akhir berdasarkan konsep sejarah yang dipegang oleh masyarakat Melayu tradisional. "Hikayat Merong Mahawangsa" menceritakan perjuangan "Merong Mahawangsa" dalam menyelamatkan Puteri China dan disatukan era dari Timur dan Barat.





"Demi maruah dan kesejahteraan negara kita,
marilah bersama kita tebas petualang BANGSA"
(Suka sangat dengar dialog ni)



Mantap wey!!


Lor...minah ni pun ada jugak ke..hehehe


Set cantik


Zaman dulu-dulu
(Kain baju tak cukup. Zaman sekarang pun
macam lebih kurang sama je
)


Cantik


Cun Melecun
(gambarnya la..orangnya idok la kan..hehehe)

  • Filem yang diarahkan oleh: Yusry KRU
  • Dilakonkan oleh: Stephen Rahman-Hughes, Jing Lu, Gavin Stenhouse, Craig Robert Fong, Eric Karl Henrik Norman, Keith Chong, W. Hanafi Su, Dato' Rahim Razali, Khir Rahman, Ummi Nazeera, Nell Ng, Jehan Miskin, Umie Aida, Kuswadinata, Mano Maniam, Ravi Sunderlingam




OST Hikayat Merong Mahawangsa

Anuar Zain-Sedetik Lebih.mp3







~~Lirik-Sedetik Lebih~~


Setiap nafas yang dihembus

Setiap degupan jantung

Aku selalu memikirkanmu

Dalam sedar dibuai angan

Dalam tidur dan khayalan

Aku selalu memikirkanmu

Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang

Barulah terasa ku bernyawa

Kasihku…ku amat mencintai kamu

Kerana kau beri erti hidup

Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya

Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan

Ku bersyukur adanya kamu

Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia

Asal masih adanya kamu


10 comments:

Pink Princes said...

tahu lak ade ceti baru nie.. tp gambar dia mcm best jer..
Ummi Nazeera pun ade.. dh lame x tgk dia b'lakon..

Khadijah Zek said...

2 la....gambar+sound sistem memang gempak...heheheh
x sabar nak tunggu 10 hb..=)

hana said...

macam gempak...
tibe2 ase xcited nk tgk kt wayng..
haha

dirty dozen said...

cite2 malaysia ni gambar je lebih....hahhaa..

cik ubi said...

ummi nazeera dah berlakon lam cite hantu kak limah..:)

minx la citer ni x mghampakan..tp nmpk cam bes..:)

AWe said...

poster tu mcm penah nmpk,tp cite len r..stuju ngn gmbr kain bju xckup kain tu,huhu

cari duit said...

Nampak cam best....

ayuhidayu said...

best nye lagu sedetik lebih ni..hai tuan tanah....selamat kenalan2

Dinie Syasya said...

kalo lagu ni mmg tangkap leelh lah..heheh

Blogberry Emry said...

Bg emry cerita HMW such a boring movie....starting yang mengelirukan & jalan cerita yang merapu2.