BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

30 April 2010

Fakta LARANGAN Selepas Makan

Suka la pulak bagi info dekat orang...hehehe. Dua tiga entry kebelakangan ni asyik cerita tentang info je. Aku suka berkongsi info dengan orang. Berkongsi dengan orang lain tentang apa yang kita tahu dengan mereka yang tak tahu apa-apa tentang apa yang kita tahu(ayat apa ni...pening..pening!!!). Sebab itu aku suka baca blog orang lain. Lagi banyak info, lagi aku suka. Tak kisah la info tentang apa-apa pun, life korang, tentang IT, fashion, berita terkini. Hari ni nak cerita tentang makanan lagi. Entry sebelum ni pun dah cerita tentang makanan. Hari ni cerita makanan juga, tapi lain sikit cerita dia.




Jangan merokok

  • Kajian mendapati merokok sebatang rokok selepas makan adalah bersamaan dengan merokok 10 batang rokok.

Memang perkara yang tak boleh dielakkan oleh lelaki. Wajip merokok lepas makan. Kalau tak merokok lepas makan rasa macam tak lengkap pulak. Kalau macam tu kita tukar, sebelum nak makan tu pi hisap dulu. Kalau nak suruh berhenti tu dah memang la tak nak kan.




Jangan minum teh

  • Daun teh boleh mengakibatkan protein dari makanan anda mengeras dan sukar untuk dihadam dan dicerna.

Tak boleh minum la pulak. Nampaknya kena minum sebelum makan la lepas ni. Teh ni elok untuk buang toksik dalam badan dan disamping baik untuk proses metabolisma dalam badan.
(dah la tengah giler minum teh hijau sekarang ni)
.




Jangan mandi

  • Mandi selepas makan hanya akan mengurangkan kadar pengaliran darah ke kawasan perut anda. Ini akan melemahkan sistem pencernaan anda.

Memang tahu tak elok tapi kalau emergency memang langgar je. Diingatkan, jangan selalu diamalkan.




Jangan tidur

  • Makanan yang anda ambil itu tidak dapat dicerna dengan baik. Ini boleh mendatangkan masalah seperti gastrik dan jangkitan kepada usus anda.

Hurm...benda yang paling seronok untuk dibuat.




Jangan makan buah-buahan

  • Memakan buah-buahan sebaik habis makan, akan mengakibatkan perut anda dipenuhi udara(kembung). Oleh itu, makan buah hanya selepas 1-2 jam atau 1 jam sebelum makan.

Memang diamalkan kalau ada buah dirumah. Kalau dekat Uthm ni main bedal je apa yang ada.




Jangan longgarkan tali pinggang

  • Melonggarkan tali pinggang selepas makan hanya akan menyebabkan usus anda bermasalah seperti sembelit atau tersumbat.

Tak pernah pun buat. Sebab nampak macam tak senonoh je.




Jangan berjalan-jalan

  • Berjalan-jalan selepas makan hanya akan menyebabkan kesukaran sistem pencernaan anda untuk menyerap nutrisi daripada makanan yang anda telan.

Kalau kejar masa, memang akan jalan lepas makan. Diulang lagi sekali, jangan selalu diamalkan.


Banyak betul pantang larangkan. Kadang-kadang susah nak elakkan diri dari buat semua benda di atas tu, sebab ada diantaranya perkara di atas tu dah jadi habit harian kita. Kalau TERbuat tak apa la, sebab jarang-jarang kan. Tapi kalau rasa-rasa selalu sangat buat salah satu dari benda dekat atas tu, harap-harap boleh la dielak kan. Takkan la bila dah berumur baru rasa nak buatkan.

7 comments:

miss lolly a.k.a luvfareda said...

jangan 0nline takde ?


Ekeke.

Khadijah Zek said...

Jangan online tak ada la...jangan tak online ada la. Jangan tak online lepas makan...yang ni wajib di buat..hahahaha...=D

Armyrule said...

satu lagi jgn makan selepas makan nanti dah xleh makan sebab makan banyak sangat...eh, apsal banyak sangat makan ni...huhuhuhuhu...btw, nice info

pak long said...

salam...
mekasih atas info ni...

Farid Fernandez said...

saya lepas makan terus tanggalkan tali pinggang

sebab.....



saya rasa senang nak bergerak...

hahaha

Mr.Z said...

info yg berguna ni..
katakan tidak pada rokok..
sy memang anti air teh..hehe

FatinSyahirah said...

tak tau kenapa apa yang best meroko lepas makan.

seboleh2nye tak minum airlepas makan...
tunggu sekejap.. baru minum..

ehehe